Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Szukanie zaawansowane

30 226 wiadomości w 4 626 wątkach,- wysłane przez 2 592 użytkowników - Najnowszy użytkownik: M-Kosmetyka

Sobota, 28/01/2012, 00:04:13
SelloDziałyNowości i sugestie (Moderator: Leszek)Sello 1.3 BETA 1 - do pobrania, lista zmian
Strony: [1] 2 3 4
Drukuj
Autor Wątek: Sello 1.3 BETA 1 - do pobrania, lista zmian  (Przeczytany 16402 razy)
BarteK
Sello team
InsERT Administrator
Hero Member

there is no spoon

« : Wtorek, 23/12/2008, 16:04:58 »

Mam tą przyjemność życzyć Wam wszystkiego najlepszego, wesołych Świąt, a do tych życzeń dołączyć wersję Sello 1.3 BETA 1 z nowymi wydrukami!

Wersję Sello 1.3 BETA 1 można pobrać stąd.

Jest już wersjia finalna 1.3, szczegóły w tym wątku (klik)

Zapraszam wszystkich chcących wypróbować nowy mechanizm wydruków nim oficjalnie wersja Sello 1.3 ujrzy światło dzienne. Przypominam iż jest to wersja BETA, która może nie być stabilna. Z tego względu proszę przystępować do instalacji świadomie. Nowy mechanizm wydruków być może także wymaga poświęcenia chwili na zrozumienie zasad działania. Wszelkie sugestie i zauważone błędy mile widziane.

Dodam także, że wcześniej wersje BETA były udostępniane użytkownikom na życzenie. Więc jeśli ktoś nie czuje chęci bardziej przetestowania nowej wersji niż jej używania to powinien pozostać przy aktualnej stabilnej wersji Sello 1.2. Zdecydowaliśmy udostępnić tą wersję na forum, gdyż zainteresowanie wersją BETA było dosyć duże ostatnim razem.

Szczególnie zależy nam na zwróceniu uwagi na takie kluczowe zmiany jak:
- adres wysyłkowy klienta z Allegro
- nowe wydruki, zarówno pod względem konfiguracji jak i obsługi, edytowania
- tworzenie list wysyłkowych

Wersja Sello 1.3 BETA 1 aktualizuje bazę danych z wersji 1.2. Zapewniamy także (wedle życzeń) aktualizację bazy danych z wersji 1.3 BETA 1 do kolejnej wersji (BETA2 lub stabilnej 1.3). Więc jeśli nie będzie większych problemów z nową wersją, to można jej używać do czasu pojawienia się pełnej 1.3 bez obaw o aktualizację bazy danych.

Jak zawsze, przed rozpoczęciem aktualizacji zalecamy archiwizację bazy danych.

Poniżej znajduje się lista zmian i nowości w wersji 1.3 BETA 1

Wydruki:
•   Całkowicie nowy mechanizm wydruków
•   Możliwość edycji wydruków za pomocą wbudowanego edytora a także tworzenia własnych od podstaw, lub poprzez powielanie już istniejących
•   Możliwość podglądu wydruków
•   Obsługa pul numerów wysyłkowych, w szczególności dla Poczty Polskiej
•   Drukowanie kodów kreskowych (w tym EAN/UCC-128 używany przez Pocztę Polską)
•   Dodano możliwość zdefiniowania drukarki domyślnej dla każdego wydruku
•   Dodano obsługę etykiet adresowych (naklejek) z możliwością pomijania już wykorzystanych etykiet
•   Poprawiono widoczność drukarek sieciowych w systemie Windows Vista

Sposoby wysyłki:
•   Usunięto  specyficzną obsługę Poczty Polskiej - teraz dla każdego dostawcy są takie same możliwości konfiguracji sposobów wysyłki
•   Dodano więcej znaczników określających sposób wysyłki (dostępne także na wydrukach)
•   Dodano przypisywanie wydruków – dzięki temu Sello „wie” jakie wydruki są przeznaczone dla paczek z danym sposobem wysyłki
•   Dodano powiązanie z typem puli kodów kreskowych używanych do nadawania numerów nadawczych

Aukcje:
•   Dodano obsługę adresu wysyłkowego dla klientów z serwisu Allegro
•   Dodano logowanie wersji i ilości kategorii przy ich pobieraniu

Transakcje:
•   Usunięto problem powracania transakcji ze stanu "zakończona" do "w trakcie realizacji" po synchronizacji ze Strefą Sello.
•   Dodano opcję kopiowania adresu wysyłki do adresu dokumentowego

•   Poprawiono otwieranie załączników do wiadomości
•   Usunięto błąd powodujący zamknięcie programu przy pobieraniu specyficznych wiadomości

Paczki:
•   Dodano znacznik umożliwiający automatyczne nadanie numeru nadawczego z puli

Komentarze:
•   Poprawiono błąd odbierania długich komentarzy ze znacznikami xml (",>,<,&)

Inne:
•   Naprawiono problem blokowania się menu kontekstowego po starcie aplikacji
•   Poprawiono działanie odnośnika do strony konta na serwisie aukcyjnym na stronie głównej
•   Dodano sortowanie grup i cech alfabetycznie
•   Dodano pole "Telefon nadawcy" do danych mojej firmy (również dostępne na wydrukach)

Na wszystkie pytania, w miarę możliwości, odpowiem jak najszybciej.

Pozdrawiamy i życzymy miłej pracy

Załoga Sello

Uwaga. Przed zainstalowaniem wersji pełnej 1.3 należy koniecznie odinstalować wersję 1.3 beta1 ręcznie. Wcześniej oczywiście zrobić archiwizację. Nie ma potrzeby odinstalowywania serwera SQL.
« Ostatnia zmiana: Poniedziałek, 19/01/2009, 17:55:23 wysłane przez BarteK » Zapisane

ANDREW
Sr. Member

« Odpowiedz #1 : Wtorek, 23/12/2008, 17:57:21 »

Super, zabieram się za testy  Duży uśmiech
e-strefa
Hero Member

« Odpowiedz #2 : Wtorek, 23/12/2008, 21:43:16 »

A wiec...  Duży uśmiech

Musze przyznac ze troche pojachaliscie z tym edytorkiem. To calosc jest wasza tworczoscia czy sam edytorek jest gotowcem? ;>

Moje testy jak narazie trwaly 10 minut, bo z racji swiat wypadalo by posprzatac, ale kilka kluczowych pytan juz mam:
1. Czy szablon wydruku da sie wyeksportowac? Tak sie zastanawiam, ze po co kazdy ma sobie robic druczek na przyklad dla pocztexu jak moze to zrobic jedna osoba i sie podzielic  Duży uśmiech
2. Te tagi na druczkach ro rozumiem ze sa te same co w reszcie programu? Czy jest gdzies ich spis?
3. Czy ja dobrze widze, ze z nadruku na pobranie i paczke zniknal numer telefonu klienta i trzeba sobie dorobic?
4. Etykiety.. (tam gdzie wybieramy z kreatora) dlaczego nie ma customa?
W jakiej jednostce jest wyrazony rozmiar kartki, bo nie sa to ani cnetymetry, ani milimetry? Czym sie rozni rzut pionowy i poziomy od szerokosci i wysokosci etykiety? Co to za jednostki?
5. Jak zrobic nowe etykiety na podstawie tych gotowych, bo jak powielilem te co sa to mam pusty dokument? Co ciekawe zaczalem cos tam robic, wygladalo ze go zapisalem, a po ponownym otwarciu jest znowu pusto Smutny.
6. Czy dobrze widzialem, ze przebudowaliscie druczek wplaty gotowkowej? Czy da sie go jakos latwo przerobic tak zeby mogly sie drukowac 2 (rozne) na jednej kartce?

Dobra to chyba na tyle pytan Uśmiech

PS
Bledow jeszcze nie szukalem  Duży uśmiech

Szybkie testy Sello, dobre sugestie Mrugnięcie i do tego cześci samochodowe Duży uśmiech

Auto.Strefa - części i akcesoria motoryzacyjne i AutoStrefa
e-strefa
Hero Member

« Odpowiedz #3 : Środa, 24/12/2008, 01:49:18 »

Juz chyba troche rozgryzlem ten edytorek Uśmiech

Nastepne pytenie:
Jak majac czysty druczek dowiazac do niego pola z danymi???

Edytorek ma chyba powazna niedorobke. Jaka? Moze robic kody kreskowe czyli mozna by, to majac skaner, wykorzystac do latwego szukania paczki w sello na przyklad do zwrotu. Pomijam kwestie rozwiazania sprawy, to znaczy czy drukujemy kod na etykiecie, czy tez dokladamy karteczke/naklejke z kodem do paczki. Niedroboka polega jednak na tym ze nie ma z czego wygenerowac kodu kreskowego, bo jedyne pole, ktore moglo by zidentyfikowac paczke to jej symbol, a on zawiera "/" i kod sie nie zrobi Smutny. Jezeli wiecej osob wykorzystalo by ta funkcjonalnosc to mysle ze trzeba by cos wykombinowac z tym symbolem.

Nastepne pytanie: etykietki adresowe sa super, ale co mi po nich jak w momencie kiedy moge je wydrukowac, to mam juz paczki zapakowane, wiec kiedy i czy wogole pojawi sie "polpaczka"Co?

Gdzie sie ustawia marginesy? Druczki sa rozne i chcialbym to tak ustawic, zeby bylo tak ze jaki druczek nie wsadze do drukarki, to nie bede jej dotykal Uśmiech

Szybkie testy Sello, dobre sugestie Mrugnięcie i do tego cześci samochodowe Duży uśmiech

BarteK
Sello team
InsERT Administrator
Hero Member

there is no spoon

« Odpowiedz #4 : Środa, 24/12/2008, 09:21:44 »

Edytor wraz z samym enginem wydruków jest zewnętrzną biblioteką.
1. Oczywiście można, z edytora, zapisz jako... zapisuje na dysk. Samo Zapisz zapisuje do bazy danych Sello.
2. Tagi są inne, choć się pokrywają w części. W edytorze po prawej zapewne stronie jest Lista pól - tam można obejrzeć wszystkie dostępne tagi.
3. Być może nie został zrobiony. No to już jest pierwsza poprawka dla bety ;]
4. Kreator jest wbudowany w edytor, nie koniecznie trzeba z niego korzystać. Wielkość wyrażona jest albo w dziesiątych częściach cala albo milimetra (przestawia się to we właściwościach wydruku).
5. Spróbuj powielić, i zapisać i potem dopiero wejść w edycję wydruku - wtedy będzie.
6. Wpłata gotówkowa jest w dwóch rodzajach, 1 blankiet i dwa blankiety. Można wybrać sobie właściwy i podpiąć do dostaw odpowiedni. Oczywiście przerobić tez się da.

W sumie proponowałbym na razie nie tworzyć samemu wydruków, bo w edytorze jest parę kruczków o których warto wiedzieć, żeby potem nie dziwić się czemu wydruk wygląda tak a nie inaczej Uśmiech. Po świętach powstanie prawdopodobnie na forum nowy dział dotyczący tylko wydruków, ich tworzenia i edytowania.

Jak majac czysty druczek dowiazac do niego pola z danymi???
Jeśli dodajesz całkiem nowy, to najpierw klikasz prawym na obszar roboczy i Wstaw grupę\szczegóły - tutaj można już umieszczać tagi z danymi.

Niedroboka polega jednak na tym ze nie ma z czego wygenerowac kodu kreskowego, bo jedyne pole, ktore moglo by zidentyfikowac paczke to jej symbol, a on zawiera "/" i kod sie nie zrobi Smutny. Jezeli wiecej osob wykorzystalo by ta funkcjonalnosc to mysle ze trzeba by cos wykombinowac z tym symbolem.
Właśnie power tego edytora polega na tym, że można w nim pisać skrypty Uśmiech. Więc jeśli jakieś pole zawiera znak "/" to można to wyciąć skryptem napisanym np w C# lub VB. Tak, że wiele spraw można załatwić w samym edytorze i faktycznie na wielu drukach te skrypty są wykorzystywane, bo inaczej Sello musiało by coś wiedzieć o wydruku - a założenie było takie, żeby dla Sello każdy wydruk był jednakowo traktowany.

etykietki adresowe sa super, ale co mi po nich jak w momencie kiedy moge je wydrukowac, to mam juz paczki zapakowane, wiec kiedy i czy wogole pojawi sie "polpaczka"
Prawdopodobnie w kolejnym wypuście, bo jednak taka paczka to nie taka prosta sprawa i po prostu zabrakło na nią czasu teraz.

Marginesy ustawia się na wydruku. Po prawej stronie jest okienko Eksplorator - w nim widać wszystkie obiekty umieszczone na wydruku. Trzeba wybrać element nadrzędny (domyślnie xtraReport1) i poniżej pojawią się jego właściwości. Tam jest pole Margins w którym można je zmienić.

e-strefa
Hero Member

« Odpowiedz #5 : Środa, 24/12/2008, 12:01:24 »

Ogolnie jest to do zkumania:)

Jezeli chodzi o druczek wplaty gotowkowej to ten na ktorym sa dwa nalezalo by przerobic na taki ktory powiela wplaty tak zeby oszczedzac papier. Po co drukowac kazda wplate na osobnej kartce jak i tak trzeba to wycinac?

Co do kodu kreskowego to fajnie ze edytor ma mozliwosci pisania skryptow tylko ze Sello nie lykie nam takiego kodu kreskowego jak zmienimy na przyklad paczke 1234/2008 na powiedzmy 1234 2008.

Wracajac do etykiet to powiedz mi jeszcze czy gdzies sie ustawia ilosc w pionie? Przerobilem sobie etykiety i w podgladzie widze ich 8 zamiast 12 sztuk i nie wiem czy poptostu brakuje danych testowych czy czesgos jeszcze nie znalazlem.

BarteK
Sello team
InsERT Administrator
Hero Member

there is no spoon

« Odpowiedz #6 : Piątek, 26/12/2008, 20:04:10 »

Danych testowych jest 8. Większą ilość na razie trzeba sprawdzić na żywych paczkach w podglądzie.

Z kodami to nie wiem co masz na myśli. Sello ma symbol paczki 1234/2008 i w edytorze przerabiasz to na 12342008 i to podajesz kontrolce z kodem kreskowym, która to już wydrukuje - oczywiście trzeba ustawić odpowiedni kod.

W etykietach ilość w pionie wychodzi sama z siebie. Trzeba dobrze ustawić wielkość (wysokość w tym przypadku) pola roboczego (grupa szczegóły)

e-strefa
Hero Member

« Odpowiedz #7 : Sobota, 27/12/2008, 01:02:23 »

OK. Jak jest 8 to wszystko gra i nie ma problemu Uśmiech

Co do kodu kreskowego z numerem paczki to problem jest z tym ze Sello chyba nie lyknie numerka z czytnika w postaci 1232008, bo ono widzi 123/2008. Nie mam racji?

Jak sie samo wyliczy to milo Uśmiech. Nie sprawdzalem jeszcze czy to naprawde dziala, ale niedziele popakuje jakies paczki zobaczymy czy ten Wasz cudowny twor potrafi drukowac i ile bedzie z tym problemu. Druczkow mam zapas Duży uśmiech.

Aaaaaa... zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, a wlasciwie dwie Uśmiech
Po pierwsze dlaczego jest tak duzo szablonow wydrukow dla puli numerow? Czym one sie roznia?
A teraz najciekawsze pytanie: nie mam podpisanej umowy z poczta, ale numerki w pewnym sensie mam. Powiedzmy ze mam 100 druczkow, ktore dostalem z poczty, czyli jakby mam 100 kolejnych numerow. Czy teraz jak nie wykorzystam druczkow tylko je zniszcze, to czy pula numerow zadziala? Wiem ze to bez sensu, ale ciekawosc mnie zzera  Duży uśmiech

BarteK
Sello team
InsERT Administrator
Hero Member

there is no spoon

« Odpowiedz #8 : Sobota, 27/12/2008, 10:54:10 »

A no tak. Żeby dało się identyfikować paczki poprzez kod trzeba by może kawałek kodu dorobić. Napisz dokładnie jakby to miało wyglądać, to coś się dorobi Mrugnięcie

Co do szablonów wydruków, różnią się różnymi typami umowy z Pocztą Polską, będzie to opisane w helpie, który jest jeszcze w trakcie tworzenia (np, gdy sprzedawca ma podpisaną umowę w ramach opłat zryczałtowanych, lub gdy nadaje tylko w jednej placówce, w kilku, etc. )

O pulę to trzeba by zapytać właściwy urząd pocztowy. Nie dociekałem tego, ale pule numerków przeznaczone do drukowania mają jakiś specyficzny zakres prawdopodobnie (np zaczynający się od 5..9). Chociaż imo nie powinno stanowić to problemu, to nie wiem jak poczta na to zareaguje Mrugnięcie

e-strefa
Hero Member

« Odpowiedz #9 : Sobota, 27/12/2008, 14:02:35 »

No to juz wszystko chyba wiem Uśmiech

Co do przerabiania kodu to tylko taka luzna uwaga jest z tym ze sa kody i nie zabardzo mozna je wykorzystac, bo ja i tak nie mam czytnika, wiec bym z tego w tej chwili nie korzystal. To tylko przyklad zastosowania kodow kreskowych i pokazanie niedorobki w Sello Mrugnięcie

Ooooo... mam jeszcze jeden pomysl, ktory chyba latwo bedzie wprowadzic w zycie, a z tego bym napewno korzystal.
Czy dalo by sie zrobic tak, zeby wprowadzic do Sello "moja" pule numerow czli spisana z druczkow, a sello by za mnie wpisywalo numer nadania i pilnowalo zebym wzial z poczty nastepne druczki. Jak lezy plik pod drukarka, to nie dokonca wiadomo ile ich jest, a tak latwo bylo by sprawdzic ile druczkow zostalo Uśmiech.

BarteK
Sello team
InsERT Administrator
Hero Member

there is no spoon

« Odpowiedz #10 : Sobota, 27/12/2008, 22:44:53 »

Sello wpisuje numery nadania z puli, która jest powiązana z dostawą.

mac
Hero Member

« Odpowiedz #11 : Niedziela, 28/12/2008, 02:09:02 »

Ja narazie leże i mi sie nie chce, ale na pierwszy rzut oka edytor wygląda naprawde dobrze. Tylko dlaczego nie ma pełnego szablonu na list polecony? Takiego z Rka , adresami , numerem umowy, kodami?
W każdym razie najważniejsze , że wkońcu jest;)

Estrefa po co kombinować? idz na poczte , podpisz umowe i wszystko. Tak moga Ci sie doczepić bo:

- nie masz zaakceptowanych wydruków
- nie masz numeru umowy i daty jej zawarcia (które trzeba nanosić na przesyłki)
i pewnie kilka innych rzeczy
e-strefa
Hero Member

« Odpowiedz #12 : Niedziela, 28/12/2008, 14:21:24 »

Ale nowy edytorek ma jedna powazna niedorobke. Wszystko jest konfigurowalne, poza jedna rzecza, ktora zostala ze starych wydrukow. Mianowicie wszystkie ptaszki typu pobranie, priorytet, wartosc itp. To rowniez powinno byc konfigurowalne, bo nie wiem czy zauwazyliscie, ale dla przesylke kurierskich "ptaszki" sa zupenie inne niz dla PP.

Co do kombinowania to ja sie poprostu zastanwiam czy tak zadziala. Nadruki sa dla mnie wygodne i raczej bede z nich dalej korzytstal, ale z ciekawosci chcialem wiedziec czy poczta lyknie swoje druczki w innej formie Mrugnięcie

marczello
Newbie
*

« Odpowiedz #13 : Niedziela, 28/12/2008, 22:08:36 »

No wydruk paczuszek dla tych, którzy korzystają z poczty i puli numerów - SUPER!!! lepszy niż program poczty Nadawca Umowny.

Dużym ułatwieniem byłoby dodanie pola masa paczki i opłata (najlepiej wyliczana z cennik PP, ale jak będzie "z palca" to też dobrze). Mam rabat za czynności dodatkowe i takie 2 pola to dla mnie błogosławieństwo.
e-strefa
Hero Member

« Odpowiedz #14 : Niedziela, 28/12/2008, 22:24:59 »

Wlasnie pakuje paczki na jutro... juz chcialem napisac ze jestem w niebo wziety, ale jednak porazka  Płacz

Wszystko bylo ladnie i pieknie dopóki nie przyszlo zrobic nadruku na pobraniach. Totalna porazka. Wszystko sie rozjechalo, za duzo czcionka, za dlugi papier. Totalna klapa Smutny

Bartek RATUNKU!!!!!!!!!!!

Strony: [1] 2 3 4
Drukuj
Skocz do:  

Theme orange-lt created by panic & modified by InsERT.net